fbpx

20 magas C-vitamin tartalmú élelmiszer 1. rész

Mely élelmiszerek a legjobb C-vitamin források?

A gyümölcsök és a zöldségek fantasztikus és egészséges C-vitamin források, fogyasztásukkal könnyedén fedezhető a napi C-vitamin szükségletünk.

A C-vitamin (vagy más néven aszkorbinsav) számos módon részt vesz szervezetünk folyamataiban. Kiemelt szerepe van az immunrendszer működésében, a fertőzések megelőzésében és a betegségek leküzdésében.

Az emberi szervezet nem tárolja el a C-vitamint, ezért az igényt napi rendszerességgel kell az étkezések során fedeznünk. Vízben oldódik, és a felesleges mennyiség a vizelettel távozik.

Most megtudhatod, hogy mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, illetve hogyan építheted be azokat az étrendedbe. A vitamin hatásmechanizmusáról és jótékony egészségi hatásairól szintén olvashatsz.

A legjobb C-vitamin források

A C-vitamin igen fontos az egészséges immunműködéshez.

Az ODS (Office of Dietary Supplements) által javasolt napi C-vitamin beviteli mennyiség felnőttek részére:

  • férfiaknál napi 90 mg
  • nőknél napi 75 mg
  • várandósoknál napi 85 mg
  • szoptatós nőknél napi 120 mg
  • dohányosoknál a fentieken kívül további 35 mg naponta

Egyes szakértők a napi javasolt mennyiségnél jelentősen több C-vitamin bevitelét ajánlják. Egy tudományos kiadvány szerint a legtöbb felnőtt számára napi 200 mg C-vitamin bevitele a legmegfelelőbb.

Egy adag a lenti élelmiszerek bármelyikéből fedezi az ajánlott napi C-vitamin mennyiség több, mint 20%-át, ezért ezeket az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA, Food and Drug Administration) kiváló C-vitamin forrásnak minősíti.

20 igen magas C-vitamin tartalmú élelmiszer:

 

Élelmiszer

Adag

C-vitamin (mg) / adag

A 90 mg-os ajánlott napi adag aránya (%)

1

Guava, nyers

1 csésze, nyers

377

419%

2

Édes vörös paprika, nyers

1 csésze, nyers

190

211%

3

Paradicsomlé

1 csésze, dobozos

170

188.9%

4

Narancslé

1 csésze

124

137.8%

5

Édes zöldpaprika

1 csésze, nyers

120

133%

6

Csípős zöld chili paprika, nyers

1 paprika, nyers

109

121%

7

Narancs

1 nagy gyümölcs

97.5

108.8%

8

Eper

1 csésze, szeletelt

97.6

108%

9

Papaya

1 kisebb gyümölcs

95.6

106.2%

10

Rózsaszín grapefruit lé

1 csésze

93.9

104.3%

11

Brokkoli

1 csésze, nyers

81.2

90.2%

12

Ananász, darabolt

1 csésze, nyers

78.9

87.7%

13

Burgonya

1 nagyobb szem

72.7

80.8%

14

Kelbimbó

1 csésze, nyers

74.8

79.8%

15

Kivi

1 gyümölcs

64

71.1%

16

Mangó

1 csésze, nyers

60.1

66.7%

17

Cantaloupe dinnye

1 csésze

57.3

63.7%

18

Karfiol

1 csésze, nyers

51.6

57.3%

19

Citrom

1 gyümölcs

44.5

49.4%

20

Sárga grapefruit

½ közepes gyümölcs

39

43.3%


Mi történik a C-vitaminnal főzés során?

A főzés, sütés csökkentheti a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalmát. A lehető legkevesebb C-vitamin veszteséget az ODS ajánlásai szerint gőzöléssel vagy mikrohullámú melegítéssel érhetjük el. A legmagasabb C-vitamin mennyiséget sokféle nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával juttathatjuk a szervezetünkbe.

Miért is fontos a C-vitamin?

C-vitamin hiány esetén ízületi fájdalmat is tapasztalhatunk.

A C-vitamin antioxidáns anyag, mely a sejteket védi a szabadgyökök károsító hatásától. A szabadgyökök roncsolhatják a sejtek szerkezetét és a DNS láncot, és ez számos betegséghez, köztük rákhoz is vezethet.

A C-vitamin szinte az összes szövetben kulcsszerepet játszik; nélküle a szervezet képtelen a kollagén nevű fehérje előállítására, mely az alábbi szövetek fő alkotóeleme:

  • egészséges csontozat
  • ízületek
  • bőr
  • emésztőszervek szövetei

A C-vitamin az immunrendszer fontos építőköve. Az immunrendszer véd meg bennünket a vírusoktól, káros baktériumoktól és egyéb patogénektől. Tanulmányok adatai szerint az alacsony C-vitamin szint az immunrendszer zavaraihoz és egyéb betegségekhez vezethet.

A C-vitamin hiány következtében skorbut is kialakulhat; ez viszonylag ritka az Egyesült Államokban.

A C-vitamin hiány vagy skorbut esetén a következők tapasztalhatóak:

  • ízületi fájdalom
  • fogínyvérzés
  • kimerültség
  • sebgyógyulási zavarok
  • depresszió
  • a fogak meglazulása, kiesése

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket